Netværksgruppe for polyfarmaci
Kliniske farmakologer er speciallæger med særlige kompetencer inden for rationel lægemiddelbehandling på tværs af lægefaglige specialer, sundhedssektorer og samfundsmæssige funktioner.
Alle læger uddannes i grundlæggende sygdomslære, diagnostik og behandling inden for alle medicinske og kirurgiske specialer. Speciallæger i klinisk farmakologi har derudover, gennem deres 5-årige speciallægeuddannelse, særligt arbejdet teoretisk med lægemidlers farmakokinetiske og -dynamiske egenskaber samt praktisk med en evidensbaseret, kritisk tilgang til lægemiddelbehandling. Speciallæger i klinisk farmakologi er trænet i at tage stilling til patientens samlede medicinske behandling på tværs af specialer og individualisere lægemiddelbehandling og behandlingsmål med udgangspunkt i komorbiditet, relevante parakliniske undersøgelser samt patientens ønsker, funktionsniveau, skrøbelighed (frailty) og formodet restlevetid. Speciallæger i klinisk farmakologi er derfor særligt kvalificerede til at give overbliksskabende lægefaglig sparring på og håndtering af komplekst medicinerede og multisyge patienter med mange forløb på tværs af almen praksis og specialer på hospitalet. Speciallæger i klinisk farmakologi har særlig viden om substitution, seponeringsreaktioner og lægemiddeløkonomi, og kan selvstændigt varetage den lægefaglige konsultation med patienterne, beslutte og effektuere de prioriterede planer for medicinændringer, herunder ordination af nye lægemidler og selve opfølgningen eller blot rådgive herom.
En klinisk farmakologisk medicingennemgang er en struktureret og kritisk gennemgang af patientens samlede lægemiddelbehandling med henblik på at sikre den kliniske relevans af behandling ud fra kendskab til lægemidlernes farmakokinetik og -dynamik, guidelines og den videnskabelig evidens sat i forhold til den konkrete patients diagnoser, symptomer og ønsker. Formålet er at optimere lægemiddelbehandlingen og reducere uhensigtsmæssig medicinering hos den enkelte patient.
En klinisk farmakologisk medicingennemgang består af flere del-processer. De to første del-processer kan modtage bidrag fra flere faggrupper. Den kritiske, lægefaglige gennemgang og den efterfølgende prioritering, medicineringsplan samt effektuering og opfølgning er altid en lægefaglig opgave.
- Medicinafstemning af patientens aktuelle medicin forudsætter en afdækning af det aktuelle medicinindtag og adhærens sammen med patienten/pårørende/plejepersonale. Kan med fordel varetages af sygeplejersker, kliniske farmaceuter, farmakonomer.
- Oplæg til medicingennemgang indbefatter afdækning af fokus for medicingennemgangen (ønske om sanering, mistanke om bivirkninger/interaktioner, rutinegennemgang etc.) samt et overblik over diagnoser og beskrivelse af eventuelle potentielt lægemiddeludløste symptomer (bivirkninger/interaktioner). Gennemgangen foretages delvist sammen med patienten og/eller ud fra henvisning/samtale med henvisende læge. Kan med fordel varetages af sygeplejersker (fraset afdækning af bivirkninger/interaktioner), kliniske farmaceuter, læger.
- Den lægefaglige gennemgang er en lægefaglig vurdering af diagnoserne sammenholdt med medicineringen og eventuelle symptomer sat i relation til relevant paraklinik mhp. at vurdere den fortsatte indikation og dosis, herunder indgår vurdering af behandlingsmålet for den enkelte patient og om eventuelle symptomer vurderes at være udløst af klinisk relevante bivirkninger/interaktioner eller sygdom, som bør handles på. Kan varetages af alle læger, men kræver ofte en generaliseret viden om lægemiddelområdet, som bl.a. speciallæger i klinisk farmakologi har.
- Medicineringsplanen beror på en samlet lægefaglig vurdering og prioritering af behovet for medicinændringer, klinisk opfølgning og monitorering med eventuelle relevante parakliniske undersøgelser. Kan varetages af alle læger, men kræver ofte en generaliseret viden om lægemiddelområdet, som bl.a. speciallæger i klinisk farmakologi har.
Del-proces | Beskrivelse | Hvor hentes information |
Medicinafstemning | Indbefatter optagelse af en medicinanamnese indeholdende patientens aktuelle medicin, håndkøbslægemidler, naturlægemidler og kosttilskud samt afdækning af patientens adhærens og medicinhåndtering. | · Patient, pårørende, plejepersonale · Patientjournalen (EPJ/sundhedsplatformen) · Afstemt FMK og indløste recepter · Lægefaglig anamnese fra patient, pårørende og plejepersonale samt objektiv undersøgelse · Kliniske retningslinjer, hjælpelister til at identificere uhensigtsmæssige lægemidler fx Seponeringslisten, STOPP-START m.fl., interaktionsdatabaser fx: · Interaktionsdatabasen.dk (farmakokinetiske) og UpToDate/Micromedex Druginteractions (farmakodynamiske) · Pro.medicin.dk · Produktresume.dk · Klinisk farmakologisk viden
|
Oplæg til Medicingennemgang | Afdækning af aktuelle diagnoser, aktuelle symptomer samt tidligere medikamentelle og non-medikamentelle behandlingsforsøg. Afdækning af potentielle interaktioner og bivirkninger, dosisafvigelser og dobbeltordinationer, bedste formulering og tabletbyrde. | |
Den lægefaglige gennemgang
| For alle lægemidler vurdering af indikation og dosering sat i relation til relevante objektive og parakliniske undersøgelser og symptomer, herunder stillingtagen til: – Behandlingsmålet for den enkelte behandling – Ved symptomlindring vurderes symptomatisk effekt – Mangel på indiceret behandling
Lægefaglig vurdering af om symptomer er relateret til sygdom eller forårsaget af bivirkninger og/eller interaktioner. Vurdering af om, der hos den enkelte patient, findes alternative, mere hensigtsmæssige præparater med bedre forhold mellem effekt, bivirkninger og pris. | |
Plan | Samlet lægefaglig stillingtagen til behovet for dosisændring, præparatskifte, nedtrapning og/eller seponering samt prioritering af handlingen ud fra patientønsker, symptomer, klinisk relevante bivirkninger/interaktioner.
Lægefaglig vurdering af behovet for opfølgning med evt. klinisk vurdering og parakliniske undersøgelser. | |
Effektuering | I samarbejde med patienten, og i lyset af dennes ønsker og ressourcer, effektueres medicinændringer receptudstedelser og FMK ajourføres. Relevante personer fx egen læge, apotek (dosisdispensering), plejepersonale informeres.
Der træffes konkret aftale om kontrol. |
Udarbejdet af netværksgruppen for polyfarmaci og multisygdom, nov 2024